Namminersorneq pillugu Isumalioqatigiissitat isumaliutissiissutaat

Suliap aallaavia ilisimasariaqarmat!:

Nunatsinni Namminersorneq pillugu isumalioqatigiissitap nalunaarusiaa, Inatsisartut tamarmiullutik taamani 2003-mi katersuuffigalugu isumaqatigiissutigisaat: Namminersorneq pillugu Isumalioqatigiissitap nalunaarutaa

Qallunaatoortaa aajuna: Selvstyrekommissionens betænkning

OLFI: “Danmark budgetterer kun 1 pct. af BNP på forsvaret”

NATO-mi ilaasortat isumaqatigiissutaat tassaavoq BNP-ip 2%-ia nunat ilaasortat tamarmik atortassagaat.  Taamaalilluni Danmark ukiumut 20 mia. kr.-it (ukiut tamarluinnaasa) sipaarutigisarpaat – Nato-mut pisussaaffimminnut naleqqiullugu. Taakku sipaarutit ilaat pinngitsooratik aamma Nunatta naalagaaffeqatigiinneranit aallaaveqarput – soorunami.

Aajuna atuagassaq:


Nunarput qaffassaatigalugu DK-p ukiorparujussuarni NATO-mi sipaaruteqarnera

Danmarkip illersornissamut aningaasartuutigisassaraluani – NATO-mi ilaasortat qangaaniilli isumaqatigiissutaat naapertorlugu – ukiuni amerlaqisuni sipaarutigisarsimagai – kigumut aasiit saqqummeqqippoq. Kiisa ameerikkarmiut kanngusaarisalerput.

Aallakaatitami oqalugiaatip 4 min. 30 sek-illu ingerlaneranniit takusariaqarpoq.

Guyana’s Constitution Tunngaviusumik inatsit Guyana-mi

“The region known as “the Guianas” consists of the large shield landmass north of the Amazon River and east of the Orinoco River known as the “land of many waters”. Originally inhabited by several indigenous groups, Guyana was settled by the Dutch before coming under British control in the late 18th century. It was governed as British Guiana, with mostly a plantation style economy until the 1950s. It gained independence in 1966, and officially became a republic within the Commonwealth of Nations in 1970. The legacy of British rule is reflected in the country’s political administration and diverse population, which includes Indian, African, Amerindian, and multiracial groups…”

26 May 1966
• Republic
23 February 1970
6 October 1980

Guyana-mi tunngaviusumik inatsit pillugu allaaserisaq:

The Constitution of Guyana / Aajuna Guyana-mi tunngaviusumik inatsit:
Guyana: Constitution, 1980 with 1996 reforms

The Republic of Vanuatu

Vanuatu 1980-imi tunngaviusumik inatsiseqalerluni – nunatut namminiilivippoq, uani paasissutissat assigiinngitsut atuarneqarsinnaapput, minnerunngitsumik tunngaviusumik inatsisaat:  Constitution of the Republic of Vanuatu

“The politics of Vanuatu take place within the framework of a constitutional democracy. The constitution provides for a representative parliamentary system. The head of the Republic is an elected President. The Prime Minister of Vanuatu is the head of government.

Executive power is exercised by the government. Legislative power is vested in both the government and parliament. The Judiciary is independent of the executive and the legislature.

These institutions, which date from the country’s independence in 1980, exist alongside traditional systems of leadership and justice upheld by community chiefs…”

Read the whole article about Politics in Vanuatu here:


• from France and the United Kingdom
30 July 1980

Read more about Vanuatu here:

KNR: “Vivian Motzfeldt: Vi laver forfatning for et selvstændigt Grønland”

Grønlands Forfatningskommission har afholdt sit første møde:ændigt-grønland


KNR: “Vivian Motzfeldt: Isumalioqatigiissitaq nunatta naalagaaffinngornissaanut sulissutiginnilersoq”

Tunngaviusumik inatsisiliornissamut isumalioqatigiissitaq siullermeerluni ataatsimiippoq:

Naalakkersuisut: “Tunngaviusumik inatsisissaq pillugu sulinissaq paaseqatigiiffigineqarpoq”

Sulinissap paaseqatigiissutigineqarnera uani atuarneqarsinnaavoq:

‘Free Association’ sunarpiaava? How is ‘Free Association’ defined?

‘Free Association’ – Kiffaanngissuseqarluni nunamik allamik suleqateqarluni namminersorneq, Naalagaaffiit Peqatigiinni (FN-imi) qanoq paasineqassanersoq Naalagaaffiit Peqatigiit aalajangersagaanni 1541-mi (UN General Assembly Resolution 1541) atuarneqarsinnaavoq. Tassani ‘Free Association’ sunaanera ima nassuiarneqarpoq:

Principle VII

(a) Free association should be the result of a free and voluntary choice by the peoples of the territory concerned expressed through informed and democratic processes. It should be one which respects the individuality and the cultural charac­teristics of the territory and its peoples, and retains for the peoples of the territory which is associated with an independent State the freedom to modify the status of that territory through the expression of their will by democratic means and through constitutional processes.

(b) The associated territory should have the right to deter­mine its internal constitution without outside interference, in accordance with due constitutional processes and the freely expressed wishes of the people. This does not preclude con­sultations as appropriate or necessary under the terms of the free association agreed upon.

Aalajangersagaq tamakkiisoq uani atuarneqarsinnaavoq:
Read UN General Assembly Resolution 1541 here: